HP 250 G9: Betaalbare Dagelijkse Metgezel

Met de laptops uit de 250-serie biedt HP een aantrekkelijke en budgetvriendelijke alleskunner. De HP 250 G9 is opgevolgd door de G10, maar komt daardoor vaak tegen een zeer lage prijs, waardoor het een kosteneffectieve keuze is.

Er zijn verschillende versies van de HP 250. Als je op zoek bent naar een praktische alles-in-één laptop, is dit een populaire en over het algemeen goede keuze. Deze apparaten worden ook vaak in bulk gebruikt door bedrijven. Met een eenvoudig klassiek ontwerp en eenvoudige functionaliteit zijn ze volledig voldoende voor het dagelijks leven.

Oudere apparaten zijn vaak beschikbaar tegen lage prijzen op de tweedehandsmarkt, en de vorige generatie apparaten (in dit geval de G9) zijn meestal veel goedkoper dan nieuwere modellen. De HP 250 G9 heeft momenteel een prijs van 379,00 euro* (adviesprijs: 710,00 euro). De prijzen zijn echter consistent onder de 400 euro gebleven in de afgelopen weken en maanden. Dus de vraag rijst: hoe presteert een laptop onder de 400 euro?

Op papier ziet de HP 250 G9 er goed uit: een groot 15,6-inch display, een vrij recente Intel Core i3-1215U en 8 GB DDR4 RAM. Het bevat ook een 512 GB SSD en Windows 11.

Inbegrepen in het leveringspakket zijn de HP 250 G9, voedingsadapter en gebruikelijke documenten (snelle handleiding, garantiekaart). HP biedt een garantie van één jaar (beperkt) voor de laptop. Je kunt hier zien welke onderdelen en services zijn inbegrepen.

Ontwerp en Bouw

De behuizing is gemaakt van plastic en is verkrijgbaar in zilver of donkergrijs. De zilveren versie heeft een glad oppervlak, terwijl de donkere een patroon/golvend oppervlak heeft, wat zorgt voor een betere grip. Helaas is plastic vatbaar voor krassen, en deze krassen zijn meer zichtbaar op het donkere oppervlak. Anders geeft de behuizing een stijlvolle indruk.

Bij het openen van de laptop zie je een toetsenbord met een numeriek toetsenblok (bijna aan de randen aan beide zijden) en een touchpad met twee aparte muisknoppen. De laatste keer dat ik zo’n touchpad zag, was op oudere Lenovo ThinkPads, maar op de meeste apparaten zijn de knoppen nu onderdeel van het touchpad en niet langer apart.

Het toetsenbord heeft duidelijke drukpunten, en de toetsen zien er van hoge kwaliteit uit, maar bieden geen achtergrondverlichting. Over het algemeen is het prettig om te gebruiken, zoals het schrijven van deze recensie. Voor frequente schrijvers en fulltime typisten zijn er echter betere laptop-toetsenborden beschikbaar. Het werken met twee knoppen op het touchpad is ook zeer effectief zodra je eraan gewend bent.

Afgezien daarvan zijn de interne onderdelen – vooral het donkergrijze model – zeer minimalistisch. Geen RGB, geen vingerafdruksensor of iets dergelijks. Alleen een blauwe “Intel” sticker “verstoort” het grijze landschap. Natuurlijk kun je de sticker verwijderen met een beetje moeite en het juiste kleefproduct.

Connectiviteit

De selectie van poorten is voldoende om te voldoen aan de behoeften van een compacte media- en werklaptop; LAN-poort en kaartlezer zijn bijzonder prominent.

Aan de linkerkant bevindt zich 1 LAN/RJ45-poort, 1 HDMI 1.4b, 1 USB-C (3.2), 2 status-LED’s en 1 3.5mm-combo-aansluiting.

Aan de rechterkant bevindt zich een voedingspoort (45W), twee USB-A (3.2) en een SD-kaartlezer. Plus, redelijk recente WiFi 6 (802.11ax) en Bluetooth 5.2.

Display

HP rust het uit met een 15,6-inch IPS-display, Full HD-resolutie (1920 x 1080 pixels), 60 Hz verversingssnelheid, maximale helderheid van 250 nits, en een officiële kleurruimte dekking van 45% NTSC-kleurruimte.

We hebben het display ook gemeten met een professionele SpyderXElite: de dekking van de sRGB-kleurruimte is 68%, de dekking van AdobeRGB is 51%, en de dekking van P3 is 50%. Het bereik van de kleurruimte dekking is volledig voldoende voor dagelijks gebruik. De maximale helderheid is 278 nits. De helderheid is absoluut geschikt voor gebruik binnenshuis, maar helaas is het paneel nog steeds te donker voor gebruik in tuinen of direct zonlicht. Out-of-the-box is de kleurnauwkeurigheid zeer goed, met een gemiddelde Delta E van 1,46, nog beter na kalibratie (0,98).

Kortom: het is een bruikbaar maar zeker middelmatig display. Kantoorwerk, browsen of af en toe video kijken is prima. Voor alles wat meer vereist, zoals gaming of amateur beeld- en videobewerking, raden we aan een externe (bij voorkeur gekalibreerde) monitor te gebruiken.

Leuk detail: terwijl andere laptops typisch grijze displayranden hebben, heeft het donkergrijze model een gegroefde donkergrijze rand. Het ziet er chique uit en verenigt het ontwerp.

Prestaties

Vanaf april 2022 wordt de HP 250 G9 geleverd met de Intel Core i3-1215U, een processor die geschikt is voor mid-range apparaten, met twee krachtige P-kernen en vier E-kernen, met een maximale frequentie van 4,4 GHz. De CPU is vergelijkbaar met de Ryzen 3 5300U en Core i7-1185G7.

De HP 250 G9 presteert uitstekend in het dagelijks leven: surfen, kantoorwerk, multitasking en zelfs full HD-video’s (bijv. op Netflix en YouTube) werken soepel zonder enige hapering. De ingebouwde NVMe SSD met 512 GB opslagruimte is ook snel genoeg.

Aangezien er geen aparte grafische kaart is, wordt de geïntegreerde grafische eenheid in de processor (Intel UHD Graphics 64EU) gebruikt tijdens het gamen. Oudere en minder veeleisende spellen draaien soepel op een redelijke verversingssnelheid. Je kunt bijvoorbeeld spellen zoals “Portal 2”, “Command & Conquer: Tiberian Sun” of “Baldur’s Gate 2” zonder problemen spelen.

Helaas kunnen veeleisende en actievolle spellen niet draaien vanwege het gebrek aan grafische kracht. Zelfs op 720p en laagste instellingen draait “CS:GO 2” met ongeveer 28 FPS, met ernstige haperingen.

In mijn test exporteerde de Intel Core i3-1215U onze 4K testvideo (met veel effecten en fades, met behulp van Davinci Resolve) in 8 minuten en 47 seconden, wat acceptabel is. Zelfs in full HD duurde het slechts 2 minuten en 14 seconden. Mijn model heeft echter slechts 8 GB RAM, en een upgrade naar 16 GB (of meer) zou de resultaten moeten verbeteren.

In de synthetische benchmarks Cinebench R23 (multi-core test 4.647 punten, single-core test 1.482 punten) en Cinebench R20 (multi-core test 1.853 punten, single-core test 582 punten), presteert het zoals verwacht: de twee P-kernen presteren goed qua prestaties, en de multi-core prestaties zijn voldoende voor dagelijks gebruik, maar niet geweldig.

Er is ook een batterij van 41 Wh, die, hoewel niet bijzonder groot, voldoende is vanwege het gebruik van een zuinige processor, en biedt ongeveer 5 1/2 tot 6 uur werken en browsen op volledige helderheid. Natuurlijk hangt je batterijverbruik af van verschillende factoren (helderheid, belasting, luidsprekergebruik, enz.).

Temperatuur

De HP 250 G9 is duidelijk ontworpen als een werk- en mediatoestel, wat te zien is aan de ingebouwde koeloplossing: ventilatoren en koperen warmtepijpen voor CPU-koeling. De rest van de interne onderdelen worden passief gekoeld. Dit was volledig voldoende in de tests: de processor kon tot 85 graden worden verwarmd tijdens stresstests, met een gemiddelde van 44 graden. De rest van de temperaturen binnenin zijn prima. Zelfs tijdens stresstests blijft de behuizing koel en wordt nooit onaangenaam warm.

De enkele ventilator heeft slechts drie verschillende modi: ofwel stil (wanneer de laptop niet in gebruik is), of hij begint op lage volumes te draaien (28 dB). Bij het starten van veeleisende toepassingen kan het ventilatorgeluid behoorlijk luid worden (43 dB).

Upgraden

Na het verwijderen van zes schroeven (twee aan de voorkant, vier achter de rubberen monteerpoten), kun je de geïnstalleerde NVMe SSD, WLAN-module en RAM-module vervangen. Dit betekent dat de HP 250 G9 op een goed niveau staat qua onderhoud.

Geluid en Webcam

Er zijn twee stereoluidsprekers boven het toetsenbord, en het geluid kan verrassend luid zijn (82 dB). Voor zo’n compact werkapparaat is de geluidskwaliteit ook goed, maar mist natuurlijk bas en zijn de middentonen nauwelijks hoorbaar. Desalniettemin zijn ze voldoende voor normaal mediagenot op een laptop. De ingebouwde microfoon biedt “ruisonderdrukkende” technologie, die goed presteerde in mijn tests. De ingebouwde 720p webcam is geschikt voor af en toe videochatten, maar is verder gemiddeld.

Ten eerste: hoewel de adviesprijs van de HP 250 G9 iets meer dan 700 euro* bedraagt, is deze bijna altijd te vinden voor minder dan 400 euro*. Een reden hiervoor is de opvolger die op de markt is, waardoor de prijs van de G9 wordt verlaagd. Voor deze prijs is deze laptop inderdaad een koopje.

Het meet 35,8 x 1,99 x 24,2 cm (breedte x hoogte x diepte) en weegt 1,74 kg, waardoor het compact en gemakkelijk in mijn reisrugzak past. Natuurlijk zijn er kleinere, lichtere ultrabooks beschikbaar (maar ze komen meestal tegen veel hogere prijzen). Het donkergrijze ontwerp is zeer minimalistisch, waardoor het geschikt is voor verschillende omgevingen en situaties, terwijl de zilveren versie “kantoor” schreeuwt. De bouwkwaliteit is degelijk, hoewel de plastic behuizing gevoelig is voor krassen.

De prestaties van de Intel Core i3-1215U en 8 GB RAM zijn volledig voldoende voor gebruik als media- en werklaptop. Het kan zelfs videobewerking en licht gamen aan, maar ik raad aan om het RAM-geheugen te upgraden naar 16 GB. DDR4 RAM is momenteel erg goedkoop. De rest van de HP 250 G9, zoals het toetsenbord en het display, zijn gemiddeld.

Voor degenen die alleen werken en browsen met dergelijke apparaten en niet veel geld willen uitgeven, is dit een ideale laptop. Het kan ook dienen als secundaire laptop. Vanwege (gebrek aan) prestaties en display is het niet geschikt voor gamers of mediavormgevers. De HP 250 G9 is niet bedoeld voor dit doel, en er zijn tal van geschikte alternatieven beschikbaar.

Hulp met je keuze

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *